Convert my Monterey EFI to work with Ventura

joostiphone

Member
AMD OS X Member
Joined
Jun 15, 2022
Messages
44
Hi, my current EFI which works perfectly with MacOS Monterey doesn't seem to work with MacOS Ventura. I've spent several days to get it to work, without success.

Can someone upgrade my EFI to OpenCore 0.8.2 including the required changes for Ventura?

My hardware:
  • PC Case: Fractal Design Define R6 USB-C TG
  • Processor: Intel Core i7 9700K, 9th Gen (Code name: Coffee Lake)
  • Motherboard: Gigabyte Z390 Designare
  • Sound card (onboard): ALC 1220-VB audio controller
  • SSD storage: Crucial Crucial MX500, 1TB
  • Graphic card: AMD RX 6800 XT 16GB
  • Fenvi T919 for WiFi/Bluetooth, AirDrop, Apple Watch Unlock, etc.
  • Power Supply: Be quiet! Dark Power 12 1000W
  • Memory (RAM): Corsair Vengeance LPX (2x 16GB, total 32GB)
  • Display: iiyama G-Master GB3466WQSU-B1 UltraWideScreen, 34 inch.
Many thanks.

Joost
 

Attachments

  • 7-6-2022 17h46 Z390 OC081 Monterey NoSN.zip
    32.9 MB · Views: 64

craighazan

Donator
Donator
Joined
Nov 22, 2021
Messages
392

joostiphone

Member
AMD OS X Member
Joined
Jun 15, 2022
Messages
44
Hey Joos, I read this earlier from CaseySJ


Yes, I also read that indeed, thanks. On that website it isn't allowed however to already discuss Ventura, hence my question here :) I would already like to play around with Ventura, preferably.

PS: I do recognize your name :)
 

craighazan

Donator
Donator
Joined
Nov 22, 2021
Messages
392
Yes, I also read that indeed, thanks. On that website it isn't allowed however to already discuss Ventura, hence my question here :) I would already like to play around with Ventura, preferably.

PS: I do recognize your name :)

I would like to have a look too, I don't think anyone is allowed to discuss it yet until the public Beta becomes available. Though I'm pretty sure they're working on it!.
 

CaseySJ

Guru
Guru
Donator
Joined
May 10, 2020
Messages
1,285
@joostiphone

Attached is the EFI for OC 0.8.2. All I did was upgrade your EFI folder. I'm not making any other claims...
 

Attachments

  • EFI-OC-082-Z390-DESIGNARE Monterey NoSN.zip
    31.7 MB · Views: 78

joostiphone

Member
AMD OS X Member
Joined
Jun 15, 2022
Messages
44

joostiphone

Member
AMD OS X Member
Joined
Jun 15, 2022
Messages
44
@joostiphone

Attached is the EFI for OC 0.8.2. All I did was upgrade your EFI folder. I'm not making any other claims...
It works great! Thanks a lot @CaseySJ . The only minor thing I needed to correct is the proper resolution at the opencore screen, uiscale on -1.

It’s now a triple boot with Windows 11, Monterey and Ventura :)
 

craighazan

Donator
Donator
Joined
Nov 22, 2021
Messages
392

craighazan

Donator
Donator
Joined
Nov 22, 2021
Messages
392

Attachments

  • EFI:OC0.8.1:H310T:Monterey.zip
    16.7 MB · Views: 16

CaseySJ

Guru
Guru
Donator
Joined
May 10, 2020
Messages
1,285

Attachments

  • craighazan.zip
    9.6 MB · Views: 44

craighazan

Donator
Donator
Joined
Nov 22, 2021
Messages
392

BCBoy1

Member
AMD OS X Member
Joined
May 28, 2020
Messages
32
Hello,

What might be the problem?
Always stop the installation at this point.

EFI: 0.8.2
Machine:
1655489068445.png
The first image will also appear during the installation of Monterey!


Sorry Bad English!
BCBOY
 

CaseySJ

Guru
Guru
Donator
Joined
May 10, 2020
Messages
1,285
Hello,

What might be the problem?
Always stop the installation at this point.

EFI: 0.8.2
Machine:

The first image will also appear during the installation of Monterey!


Sorry Bad English!
BCBOY
Are you using the latest kernel patches?
 

BCBoy1

Member
AMD OS X Member
Joined
May 28, 2020
Messages
32

CaseySJ

Guru
Guru
Donator
Joined
May 10, 2020
Messages
1,285
  • Is SecureBootModel disabled?
  • Have you updated the kexts to latest versions as well (not just OpenCore.efi and BOOTX64.efi)?
  • Are you using OpenIntelWireless drivers for Intel WiFi/BT? If so, try disabling them (AirportItlwm and IntelBluetoothFirmware).
 
Last edited:

craighazan

Donator
Donator
Joined
Nov 22, 2021
Messages
392
After a couple of false starts and some late reading, everything is 'Ace', didn't need to use any extra boot arguments or change anything in the config. Happy, happy days!.
 
Last edited:

BCBoy1

Member
AMD OS X Member
Joined
May 28, 2020
Messages
32
  • Is SecureBootModel disabled?
  • Have you updated the kexts to latest versions as well (not just OpenCore.efi and BOOTX64.efi)?
  • Are you using OpenIntelWireless drivers for Intel WiFi/BT? If so, try disabling them (AirportItlwm and IntelBluetoothFirmware).
Thanks for the help.
I don't know what the problem was, but I remanufactured EFI.
It works now! ;):)

 

craighazan

Donator
Donator
Joined
Nov 22, 2021
Messages
392
Thanks for the help.
I don't know what the problem was, but I remanufactured EFI.
It works now! ;):)

I really like the the new ‘About This Mac’ window, like a Pokémon card.
 

CaseySJ

Guru
Guru
Donator
Joined
May 10, 2020
Messages
1,285
I really like the the new ‘About This Mac’ window, like a Pokémon card.

Picatosh.
I'm slowly getting used to the new System Settings. The old System Preferences had animations / visual cues for various tasks such as mouse and trackpad gestures. The new one lacks some of that pizzaz.
 
Last edited:
Back
Top Bottom
  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.