Shaneee's ASUS ROG STRIX X570-F GAMING - OpenCore EFI

Shaneee

The AMD Guy
Staff member
Administrator
Joined
Mar 13, 2020
Messages
1,884
@ryyzz You're better setting shigikva as a device property instead of the boot arg. With my RX 480 the boot arg didn't work but device property did. With my 6800 I don't use WEG and the TV app works fine.
 

ryyzz

New member
Joined
Dec 4, 2021
Messages
6
@ryyzz You're better setting shigikva as a device property instead of the boot arg. With my RX 480 the boot arg didn't work but device property did. With my 6800 I don't use WEG and the TV app works fine.
Thanks for your advice. I tried with WEG and shikikva in device property and without WEG with my RX6900XT, but the TV app just shows green for video so DRM is not working. I did reset the TV app (logout/login) too but it did not help. I am on Monterey 12.1 now.
 

Shaneee

The AMD Guy
Staff member
Administrator
Joined
Mar 13, 2020
Messages
1,884
@ryyzz The device property method uses unfairgva as the key and 01000000 as the Data Value. Is that what you set?
 

lunarvision

New member
Joined
May 1, 2022
Messages
2
Hey Shane! Can you please guide me where to start? I am so lost. I looked at Dortania guide but I am still lost. I am missing something? Thanks :)
 

yurkins

New member
Joined
Dec 16, 2020
Messages
1
Hi @Shaneee
Can you upload latest/updated EFI folder with OC 0.8 and Monterey 12.4 please?
I have the same Strix X570-F Gaming + 3950X and WiFi/BT(BCM94360CS2 + Adapter)
After a while (2h-12h) the ethernet doesn't work, only restart fix it.
Also sometimes BT works slow / lagging (magic mouse and sound over BT).
Before Monterey it was working without troubles.
Thanks!
 

deutsaz

New member
Joined
Apr 7, 2021
Messages
6
Hello @Shaneee , just echoing above post - I have same build as this and was wondering whether this build was now dead, or just hadn't been updated for a while. Any news? Many Thanks
 

Shaneee

The AMD Guy
Staff member
Administrator
Joined
Mar 13, 2020
Messages
1,884
Sorry I’ve just been really busy. I’ll update it when OC 0.8.2 is released. Thus giving Ventura support.
 

daovietchung

New member
Joined
Sep 27, 2021
Messages
8
Did you set the BIOS settings as per the first post? Mainly Above 4G decoding?
Yes, I did and still got error.

Before I used rx570 in OpenCore 0.7.4 and according to your instructions as well as your EFI it worked fine, now I replace it with msi RX 6600 mech 2x then error appears.
 

Edhawk

Guru
Guru
Joined
May 2, 2020
Messages
919
Are you using macOS Monterey 12.1 or newer, so the drivers for your RX6600 are present in macOS?

Did you add the agdpmod=pikera boot argument to your config.plist, so your RX6600 works in macOS?
 

daovietchung

New member
Joined
Sep 27, 2021
Messages
8
Are you using macOS Monterey 12.1 or newer, so the drivers for your RX6600 are present in macOS?

Did you add the agdpmod=pikera boot argument to your config.plist, so your RX6600 works in macOS?
Sure, Monterey 12.4 and still error.
Below is my config file. Help me review.
Thanks.

CPU: AMD R9 3900x
Main: X570 F-Gaming
VGA: MSI RX6600 Mech 2X 8GB
 

Attachments

  • config.plist
    32.3 KB · Views: 1

Middleman

Active member
Joined
Jan 29, 2021
Messages
424
Sure, Monterey 12.4 and still error.
Below is my config file. Help me review.
Thanks.

CPU: AMD R9 3900x
Main: X570 F-Gaming
VGA: MSI RX6600 Mech 2X 8GB
Make sure your PCIRoot device property is populated for the RX6600, but try leaving out just the device-id like this. It should boot.

Screen Shot 2022-07-13 at 11.06.45 AM.png
 

Edhawk

Guru
Guru
Joined
May 2, 2020
Messages
919
Change Booter > Quirks > SetupVirtualMap from False to True in your config.plist, as X570 MB's don't need this quirk enabled.

Add AppleMCEReporterDisabler.kext to your /EFI/OC/Kexts folder and a corresponding entry in your config.plist. Most AMD systems require this kext when booting Monterey.

You might also want to think about adding these kexts to your OC setup:
The rest of your config.plist looks OK.
 

daovietchung

New member
Joined
Sep 27, 2021
Messages
8
Change Booter > Quirks > SetupVirtualMap from False to True in your config.plist, as X570 MB's don't need this quirk enabled.

Add AppleMCEReporterDisabler.kext to your /EFI/OC/Kexts folder and a corresponding entry in your config.plist. Most AMD systems require this kext when booting Monterey.

You might also want to think about adding these kexts to your OC setup:
The rest of your config.plist looks OK.
Thanks @Edhawk . But still error.
This time, the PC restarted with a black screen. Is it possible that the error is due to the BIOS version?
I upload my EFI folder. Please help me review.
 

Attachments

  • EFI_X570.zip
    2.7 MB · Views: 2

Edhawk

Guru
Guru
Joined
May 2, 2020
Messages
919
Have you Enabled 'Above 4G Decoding' in your Bios? If not you need to add the npci=0x2000 boot argument to your config.plist.

Other than the issue above the only thing I see that could be wrong with your OC folder is the contents of your ACPI folder. All bar the SSDT-PLUG.aml look like they would be better suited to an Intel system. Personally I would remove all of them and just use the SSDT-EC-USBX-AMD.aml table attached below.
 

Attachments

  • SSDT-EC-USBX-AMD.aml.zip
    1.1 KB · Views: 3

daovietchung

New member
Joined
Sep 27, 2021
Messages
8
I attach error. Help me check.

My BIOS version : 4403.

BIOS Settings
  • Ai Tweaker -> Ai Overclock Tuner -> D.O.C.P.
  • Advanced -> APM Configuration -> Power On By PCIe -> Disabled
  • Advanced -> PCI Subsystem Settings -> Above 4G Decoding -> Enabled
  • Advanced -> PCI Subsystem Settings -> Re-Size BAR Support -> Disabled
  • Advanced -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Auto
  • Boot -> Boot Configuration -> Fast boot -> Disabled
  • Boot -> CSM -> Launch CSM -> Disabled
  • Boot -> Secure boot -> OS Type -> Windows UEFI mode
  • Boot -> Secure boot -> Key Management -> Clear Secure Boot Keys
I have tried both EFI X570 E Gaming version as well as Orarila and it didn't work.

Thanks.
 

Attachments

  • opencore-2022-07-21-222622.txt
    256 KB · Views: 3
  • config.plist
    63.7 KB · Views: 1
Last edited:
Top Bottom