[UPDATE] RYZEN 9 5950X | GIGABYTE X570 AORUS MASTER | 5600XT 6GB | OC 0.6.5 | Big Sur 11.1

Neckbeard

New member
Original poster
May 3, 2020
20
1
3
Update:
1/13/2021 Update: I updated OC, AMD Vanilla, and Catalina to Big Sur. I also upgraded the processor to a Zen 3 5950x.
The old 3900x is 12 cores and the 5950 is 16 cores. I updated the benchmarks and Zen 3 is a definite improvement.

Config:
MacPro 7,1
OpenCore 0.6.5
CPU: Ryzen 9 5950X
Cooler: NZXT x63 280mm AIO
MB: Gigabyte X570 Aorus Master - BIOS F31 Final
RAM: 32GB (2x16GB) Corsair Vengeance RGB PRO 3200MHz
Graphics: Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT
Storage: 256 GB Samsung Evo 960 NVME / 500GB WD Black SATA
Ethernet: Onboard Intel gigabit
Wifi/BT: Onboard BT disabled | Fenvi T919
Case: Lian Li O11 Dynamic XL
Controller: Corsair Commander PRO

Working:
Facetime, Handoff, Airdrop, AirPods PRO

USB Config:
I have lighting controllers and other usb stuff that does not play nice so I disabled the USB2 headers and used a USB3 header to usb2 header for my Fenvi card. Works beautifully.

CineBench 3900x: 7372
CineBench 5950x: 9530

GeekBench 3900x:
Single Threaded: 1326
Multi-Threaded: 11234

GeekBench 5950x:
Single Threaded: 1616
Multi-Threaded: 14472
 

Attachments

  • NL9pwHQ.jpg
    NL9pwHQ.jpg
    829.8 KB · Views: 16
  • gigabyte_x570_aorus_master-BigSur.zip
    2.1 MB · Views: 9
Last edited:
  • Like
Reactions: Aluveitie

kundica

New member
Jun 20, 2020
1
0
1
I'm about to swap to this board from my C7H. I'm currently running iMacPro1,1 and interested in switching to MacPro7,1. Is there anything I should know about the change to avoid triggering a lockout on my Apple services?

Also, did you do any USB remapping to get your ports to work correctly?
 

iamso78

New member
May 12, 2020
21
5
3
Any issues with "Above 4G decoding enabled" causing Win10 not shutting down? I have this problem on BIOS F20a.
 

Neckbeard

New member
Original poster
May 3, 2020
20
1
3
I'm about to swap to this board from my C7H. I'm currently running iMacPro1,1 and interested in switching to MacPro7,1. Is there anything I should know about the change to avoid triggering a lockout on my Apple services?

Also, did you do any USB remapping to get your ports to work correctly?

I used a remapping someone else did and then did some modifications. I'll Clean up the EFI and update the OP tomorrow.
 

Neckbeard

New member
Original poster
May 3, 2020
20
1
3
Any issues with "Above 4G decoding enabled" causing Win10 not shutting down? I have this problem on BIOS F20a.

I had the same issues on F20a, along with my Windows install losing its bootloader somehow today on Win10 2004.
 

iamso78

New member
May 12, 2020
21
5
3
I had the same issues on F20a, along with my Windows install losing its bootloader somehow today on Win10 2004.

rofl good to know, I just switch board from Taichi since rev. 1.1 now support Thunderbolt AIC. You experiencing coil whine on VRM when CPU under heavy stress?
eg. Blender render, cineR20?

Moreover, for some reason I can't set XMP profile with manual CPU Vcore, will fail all the time (I using 3950x paired with 2x16GB G.Skill 3600 16-19-19-36).
Can set manual CPU Vcore without XMP, or XMP without manual CPU Vcore, even a small increment of +/-0.01V will fail to boot. Tested on both F20a n F12g BIOS.
 

Neckbeard

New member
Original poster
May 3, 2020
20
1
3
@edo - I added benchmarks in the OP

@iamso78 - I don't hear any whine, but I have a lot of fans and the AIO pump that probably mask it. Also, if you use:
shutdown /s /t 0

to shutdown it will fully shutdown with above4g and F20a bios. Annoying, but WAY worth the benefits in Catalina.

@kundica - I attached my cleaned EFI to the OP
 

iamso78

New member
May 12, 2020
21
5
3
@edo - I added benchmarks in the OP

@iamso78 - I don't hear any whine, but I have a lot of fans and the AIO pump that probably mask it. Also, if you use:
shutdown /s /t 0

to shutdown it will fully shutdown with above4g and F20a bios. Annoying, but WAY worth the benefits in Catalina.

@kundica - I attached my cleaned EFI to the OP

Thanx for the shutdown command, now just need to troubleshoot why I cannot static overclocked CPU with XMP enabled, hopefully is just a ram compatibility issue.
 

AudioGod

Active member
Nov 7, 2020
175
66
28
London U.K.
Hi Buddy, Pardon me for the message but I wanted to point out that your 5950x is scoring way way wrong via geekbench.
I have a 5900x and I’m almost matching your multi score and beating your single score when it should be the other way around.

Your GeekBench 5950x:
Single Threaded: 1616
Multi-Threaded: 14472

My GeekBench 5900x:
Single Threaded 1680
Multi Threaded 14133

I would say my single core score is slightly above average for a 5900x but not my multi core score, your score should be a lot higher on the multi (closer to 18000) and at least matching if not beating my single threaded score, (and you have a better board then me too(Pro vs Master))
I would say you have something a miss bios settings or setup wise good sir.

P.s Lovely build bud :)
 
  • Like
Reactions: Neckbeard