Sun XT Radeon HD 8670M

Nosios

New member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
11
Hello guys ! I installed Mac Os X Mojave on an old laptop ( Pavilion 17 e151nf ) :
Intel Core i5 4200m
Amd Radeon Hd 8670m
8gb ram 1600mhz
I could get work the Amd Gpu but there is no hardware acceleration can someone help me to make it work please ?
Obviously I can downgrade or upgrade Mac Os X as needed !
 

Gigamaxx

Donator
Donator
Joined
Dec 4, 2020
Messages
92
Hello guys ! I installed Mac Os X Mojave on an old laptop ( Pavilion 17 e151nf ) :
Intel Core i5 4200m
Amd Radeon Hd 8670m
8gb ram 1600mhz
I could get work the Amd Gpu but there is no hardware acceleration can someone help me to make it work please ?
Obviously I can downgrade or upgrade Mac Os X as needed !
That GPU is the Mars family and is not really supported in MacOS. Device ID 0x66601002. You could try using fake device ID 0x68101002 or others found in the kexts. Some people have reported them to working using older OS versions. I have a similar laptop i7 Haswell with a HD8730m. It is best to just disable it.
 

Nosios

New member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
11
That GPU is the Mars family and is not really supported in MacOS. Device ID 0x66601002. You could try using fake device ID 0x68101002 or others found in the kexts. Some people have reported them to working using older OS versions. I have a similar laptop i7 Haswell with a HD8730m. It is best to just disable it.
It’s not Mars it’s Sun so maybe it’s supported ?
And should I try to spoof gpu in amd 8000 or 7000 kext
 

Shaneee

Administrator
Staff member
The AMD Guy
Joined
Mar 13, 2020
Messages
772
You'll need to use your bootloader to spoof the device ID. If you are using Clover set the FakeID as Gigamaxx has suggested to 0x68101002 or if you use OpenCore you'll need to use Device Properties and set device-id to 10680000.

Also a side note, This site is for AMD CPUs :p
 

Nosios

New member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
11
You'll need to use your bootloader to spoof the device ID. If you are using Clover set the FakeID as Gigamaxx has suggested to 0x68101002 or if you use OpenCore you'll need to use Device Properties and set device-id to 10680000.

Also a side note, This site is for AMD CPUs :p
Ok I'm sorry didn't know that it was for CPUs , but when I spoof my GPU with this ID I get this kernel panic :

 

Shaneee

Administrator
Staff member
The AMD Guy
Joined
Mar 13, 2020
Messages
772
You could also try 0x67B01002 or B0670000 bootloader depending.

Gigamaxx is correct though the card is Mars not Sun, unless you've got a different generation model. Can you confirm the device ID of your card?
 

Nosios

New member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
11
You could also try 0x67B01002 or B0670000 bootloader depending.

Gigamaxx is correct though the card is Mars not Sun, unless you've got a different generation model. Can you confirm the device ID of your card?
66601002 and in windows AIDA64 it says sun
 
Last edited:

Shaneee

Administrator
Staff member
The AMD Guy
Joined
Mar 13, 2020
Messages
772
Hmm everything I've found online notes it as Mars. Any way it's going to be a case of trying IDs until one works or you run out of IDs to try. I'll search through High Sierra and Snow Leopard and see what's supported there.
 

Nosios

New member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
11
Hmm everything I've found online notes it as Mars. Any way it's going to be a case of trying IDs until one works or you run out of IDs to try. I'll search through High Sierra and Snow Leopard and see what's supported there.
the second ID you sent seems to work , its recognized but still no accelimage0.jpg
 

Shaneee

Administrator
Staff member
The AMD Guy
Joined
Mar 13, 2020
Messages
772
You might need to use Clover then if you intend to use the AMD card following that tutorial. It might be a case of disabling it via an SSDT and using the Intel iGPU instead tbh.
 

Gigamaxx

Donator
Donator
Joined
Dec 4, 2020
Messages
92
Here’s a list of some Bonaire cards you could try.
They have a closer ID sequence.

F85C85BC-F7F6-4344-A0D3-CDE5ECDD8AA0.jpeg
 

Shaneee

Administrator
Staff member
The AMD Guy
Joined
Mar 13, 2020
Messages
772
Are you reversing them and adding 0000 for OpenCore?
 

Shaneee

Administrator
Staff member
The AMD Guy
Joined
Mar 13, 2020
Messages
772
Might be worth working out the Clover error and trying that guide from Slice. Failing that as I've said disable it and use the Intel iGPU.
 

Nosios

New member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
11
Might be worth working out the Clover error and trying that guide from Slice. Failing that as I've said disable it and use the Intel iGPU.
Where can I find Sierra kexts that are mentioned in the tutorial please ? I can't install Sierra .
 
Top Bottom