B550i AORUS PRO AX Ryzen 3700X RX590 - Big Sur

aleixsr

New member
Oct 14, 2020
14
6
3

t_riikonen

New member
Aug 2, 2020
11
2
3
Hello,
Intel AX200 Wi-Fi is working fine using https://github.com/OpenIntelWireless/itlwm but performace sucks (like they asy XD)

Also I got great FPS on gaming and sleep working under Mojave.

You can get all my job here: https://github.com/aleixsr/Ryzentosh
I have exactly the same setup. Thank you for sharing your EFI and documenting it. I see that you have under OC/ACPI folder several files in addition to the required .aml files. Could you please describe for what purposes these are for?
Have you tried installing Big Sur? I'm running Catalina at the moment and Big Sur installation freezes to the "EXITBS:START" as also many others are reporting here.
 

aleixsr

New member
Oct 14, 2020
14
6
3
I have exactly the same setup. Thank you for sharing your EFI and documenting it. I see that you have under OC/ACPI folder several files in addition to the required .aml files. Could you please describe for what purposes these are for?
Have you tried installing Big Sur? I'm running Catalina at the moment and Big Sur installation freezes to the "EXITBS:START" as also many others are reporting here.
Hello,
I have news!
  • I upgraded (using pendrive installer) from Catalina to Big Sur 11.0.1 and it worked like a charm! (No "EXITBS:START" error)
  • Keep using provided EFI to upgrade (the same I use to boot normally)
  • Sleep Works Out of the Box!!! Nothing needs to be changed! Using exact same settings didn't work under Catalina.
  • FPS on gaming works fine
So you can proceed with the upgrade.
 

aleixsr

New member
Oct 14, 2020
14
6
3
Hello,
I have news!
  • I upgraded (using pendrive installer) from Catalina to Big Sur 11.0.1 and it worked like a charm! (No "EXITBS:START" error)
  • Keep using provided EFI to upgrade (the same I use to boot normally)
  • Sleep Works Out of the Box!!! Nothing needs to be changed! Using exact same settings didn't work under Catalina.
  • FPS on gaming works fine
So you can proceed with the upgrade.
Big SurUPDATE:: Virtualbox needs following steps to work:
Open Terminal in Recovery and type:
Code:
csrutil clear
reboot

Then uninstall and re-install virtualbox.
If needed go to System Preferences - Privacy - General and accept the extensions.
 
  • Like
Reactions: t_riikonen

t_riikonen

New member
Aug 2, 2020
11
2
3
Hello,
I have news!
  • I upgraded (using pendrive installer) from Catalina to Big Sur 11.0.1 and it worked like a charm! (No "EXITBS:START" error)
  • Keep using provided EFI to upgrade (the same I use to boot normally)
  • Sleep Works Out of the Box!!! Nothing needs to be changed! Using exact same settings didn't work under Catalina.
  • FPS on gaming works fine
So you can proceed with the upgrade.
I can confirm that after applying your EFI I was able to upgrade to Big Sur. Oh man... you are great. :)
Could it be so that the USB mapping was the key thing to get Big Sur installation working... Maybe we know the truth at some day.
 
  • Like
Reactions: aleixsr

rushpracticesalmon

New member
Original poster
Sep 15, 2020
26
7
3
Through a succession of very poor decisions... I HAVE BROKEN EVERYTHING.

I tried to update from Catalina to Big Sur. Problem is... I yolo'ed it. BIG TIME. :
  1. Pushed MacOS update. No test. No time.
  2. Did not enable verbose.
  3. It froze during the MacOS update. I..... hard rebooted it. It boot back.
  4. I decided to update OpenCore and redo my EFI
  5. It's all broken now.
So.

Now I can't even get to the boot screen. My EFI is broken.

I tried rolling back to a backup I had of this EFI but there is something wrong with it. I don't know. I doesn't load anymore. At all. I get "OC : Failed to load configuration".

So I've tried to redo the EFI properly. Here it is. Attached. I've put it on a USB drive along with BigSur installer.
This time, I get OpenCore Boot Menu. I select my existing MacOS Catalina installation and get this errors.

This is with "New EFI", "old MacOS" :
00:000 00:000 AAPL: #[EB|LOG:INIT] 2020-12-16T23:09:59
00:002 00:002 AAPL: #[EB|VERSION] <"bootbase.efi 495.40.10~123 (Official), built 2020-10-30T00:10:36-0700">
00:004 00:001 AAPL: #[EB|BUILD] <"BUILD-INFO[310]:{"DisplayName":"bootbase.efi","DisplayVersion":"495.40.10~123","RecordUuid":"E287ED06-5B89-4BD5-82FD-8CF9CD5A1AA7","BuildTime":"2020-10-30T00:10:36-0700","ProjectName":"efiboot","ProductName":"bootbase.efi","SourceVersion":"495.40.10","BuildVersion":"123","BuildConfiguration":"Release","BuildType":"Official"}">
00:005 00:001 AAPL: #[EB|CFG:DEV] r2 0x0 0x0
00:007 00:001 AAPL: #[EB|H:IS] 0
00:009 00:001 AAPL: #[EB|WL:MODE] 0
00:011 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] boot-save-log 0x0000000000000002 (0x0000000000000002 < 0xFFFFFFFFFFFFFFFF) default
00:013 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] wake-save-log 0x0000000000000002 (0x0000000000000002 < 0x0000000000000002) default
00:015 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] console 0x0000000000000001 (0x0000000000000001 < 0x0000000000000001) default
00:016 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] serial 0x0000000000000000 (0x0000000000000000 < 0x0000000000000000) default
00:018 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] embed-log-dt 0x0000000000000000 (0x0000000000000000 < 0x0000000000000000) default
00:020 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] timestamps 0x0000000000000000 (0x0000000000000000 < 0xFFFFFFFFFFFFFFFF) default
00:022 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] log-level 0x0000000000000001 (0x0000000000000001 & 0x0000000000000021) default
00:024 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] breakpoint 0x0000000000000000 (0x0000000000000000 & 0x0000000000000000) default
00:026 00:001 AAPL: #[EB|CFG:ARG] kc-read-size 0x0000000000100000 (0x0000000000100000 < 0xFFFFFFFFFFFFFFFF) default
00:027 00:001 AAPL: #[EB|H:IS] 0
00:029 00:001 AAPL: #[EB|WL] 0 0 0x01 0x01 0 0x00
00:031 00:001 AAPL: #[EB|BRD:NV] Mac-7BA5B2D9E42DDD94
00:033 00:001 AAPL: #[EB|WL] 0 0 0x01 0x01 2 0x00
00:035 00:001 AAPL: #[EB.BST.IDT|+]
00:038 00:003 AAPL: #[EB.BST.IDT|-]
00:040 00:001 AAPL: #[EB|WL] 0 0 0x01 0x01 3 0x00
00:042 00:001 AAPL: #[EB|WL] 0 0 0x01 0x01 4 0x00
00:044 00:001 AAPL: #[EB|BRD:NV] Mac-7BA5B2D9E42DDD94
00:045 00:001 AAPL: #[EB|WL] 0 0 0x01 0x01 5 0x00
00:047 00:001 AAPL: #[EB.H.CHK|BM] 0x0000000000000000
00:049 00:001 AAPL: #[EB.H.LV|!] Err(0xE) <- RT.GV boot-signature 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
00:051 00:001 AAPL: #[EB|WL] 0 0 0x01 0x01 23 0x0E
00:053 00:001 AAPL: #[EB.H.LV|!] Err(0xE) <- RT.GV boot-image-key 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
00:055 00:001 AAPL: #[EB|WL] 0 0 0x01 0x01 24 0x0E
00:056 00:001 AAPL: #[EB.H.LV|!] Err(0xE) <- RT.GV boot-image 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
00:058 00:001 AAPL: #[EB.H.LV|!] Err(0xE) <- RT.SV- boot-signature 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
00:060 00:001 AAPL: #[EB.H.LV|!] Err(0xE) <- RT.SV- boot-image-key 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
00:062 00:001 AAPL: #[EB.H.LV|!] Err(0xE) <- RT.SV- boot-image 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
00:064 00:001 AAPL: #[EB|H:NOT]
00:066 00:001 AAPL: #[EB|SB:p] 0x1
00:068 00:001 AAPL: #[EB.B.MN|BM:+SB]
00:070 00:001 AAPL: #[EB|LIMG:DP] Acpi(PNP0A03,0)/Pci(1|2)/Pci(0|0)/Usb(3, 0)/HD(Part2,SigB10B6D0D-A2C1-410D-B4EF-9FC4BD137FE8)
00:072 00:001 AAPL: #[EB|LIMG:FP] \System\Library\CoreServices\boot.efi
00:073 00:001 AAPL: #[EB|LIMG:OPT]
00:076 00:002 AAPL: #[EB|RPS] 0 0 0
00:078 00:002 AAPL: #[EB.OPT.LXF|F] <"\\System\\Library\\CoreServices\\com.apple.Boot.plist">
00:080 00:001 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"\\System\\Library\\CoreServices\\com.apple.Boot.plist"> <"0">
00:082 00:001 AAPL: #[EB.LD.OFS|OPEN!] Err(0xE) <"\\System\\Library\\CoreServices\\com.apple.Boot.plist">
00:083 00:001 AAPL: #[EB.OPT.LXF|LF!] Err(0xE)
00:085 00:001 AAPL: #[EB.OPT.LXF|F] <"Library\\Preferences\\SystemConfiguration\\com.apple.Boot.plist">
00:087 00:001 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"Library\\Preferences\\SystemConfiguration\\com.apple.Boot.plist"> <"0">
00:090 00:002 AAPL: #[EB|KF] <"root-dmg=file:///BaseSystem/BaseSystem.dmg">
00:092 00:001 AAPL: #[EB|MBA:CL] <"">
00:093 00:001 AAPL: #[EB|MBA:NV] <"-v keepsyms=1 alcid=1 slide=224">
00:095 00:001 AAPL: #[EB|MBA:KF] <"root-dmg=file:///BaseSystem/BaseSystem.dmg">
00:097 00:001 AAPL: #[EB|MBA:OUT] <"-v keepsyms=1 alcid=1 slide=224 root-dmg=file:///BaseSystem/BaseSystem.dmg chunklist-security-epoch=0 -chunklist-no-rev2-dev">
00:099 00:001 AAPL: #[EB|LOG:VERBOSE] 2020-12-16T23:09:59
00:101 00:001 AAPL: #[EB.CSR.S|VAR] 0x00000040
00:103 00:001 AAPL: #[EB|OPT:BM] 0x200002
00:104 00:001 AAPL: #[EB.OPT.LXF|F] <"\\System\\Library\\CoreServices\\PlatformSupport.plist">
00:106 00:001 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"\\System\\Library\\CoreServices\\PlatformSupport.plist"> <"0">
00:109 00:002 AAPL: #[EB|B:VAw]
00:111 00:001 AAPL: #[EB|P:CPR] N
00:112 00:001 AAPL: #[EB|P:MPI] Y
00:117 00:005 AAPL: #[EB|P:SLOT] 3
00:119 00:001 AAPL: #[EB|P:SKIP.3]
00:121 00:001 AAPL: #[EB|P:BPI] N
00:124 00:002 AAPL: #[EB|KMR] 370839552
00:125 00:001 AAPL: #[EB.CS.CSKSD|+]
00:127 00:001 AAPL: #[EB.CS.CSKSD|!] Err(0xE) <- RT.GV boot-info-payload 8D63D4FE-BD3C-4AAD-881D-86FD974BC1DF
00:129 00:001 AAPL: #[EB.G.CS|-?] Ok(0)
00:131 00:002 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"<null string>"> <"1">
00:137 00:005 AAPL: #[EB.B.SBS|SZ] 723512
00:142 00:005 AAPL: #[EB|B:SHA] <255f189d1b0d691e176b5c95325698a7de681107>
00:145 00:002 AAPL: #[EB.WL.PWLFNV|!] Err(0xE) <- RT.GV wake-failure 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82
00:147 00:002 AAPL: #[EB.WL.DT|!] Err(0xE) <- EB.WL.PWLFNV
00:149 00:002 AAPL: #[EB.WL.PWLFRTC|NONE]
00:151 00:002 AAPL: #[EB.WL.DT|!] Err(0xE) <- EB.WL.PWLFRTC
00:153 00:002 AAPL: #[EB.LD.LKC|D] <"System\Library\KernelCollections\BootKernelExtensions.kc.development">
00:156 00:002 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"System\\Library\\KernelCollections\\BootKernelExtensions.kc.development"> <"0">
00:159 00:002 AAPL: #[EB.LD.OFS|OPEN!] Err(0xE) <"System\\Library\\KernelCollections\\BootKernelExtensions.kc.development">
00:161 00:002 AAPL: #[EB.LD.LKC|R.2] <"System\Library\KernelCollections\BootKernelExtensions.kc">
00:164 00:002 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"System\\Library\\KernelCollections\\BootKernelExtensions.kc"> <"0">
01:930 01:766 AAPL: #[EB|SB:p] 0x1
01:934 00:003 AAPL: #[EB|SB:SBGMFNS] j137ap.im4m
01:936 00:002 AAPL: #[EB|SB:MF] System\\Library\\KernelCollections\\BootKernelExtensions.kc.j137ap.im4m
01:939 00:002 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"System\\Library\\KernelCollections\\BootKernelExtensions.kc.j137ap.im4m"> <"0">
02:237 00:298 AAPL: #[EB|SB:MKRN]
02:251 00:014 AAPL: #[EB.LD.LKFS|-?] Ok(0)
02:253 00:001 AAPL: #[EB.LD.LKC|-?] Ok(0)
02:258 00:005 AAPL: #[EB|FWFM] 0x00000000FF9FFF3F
02:260 00:001 AAPL: #[EB|FWFT] 0x00000000FD8FF53E
02:262 00:001 AAPL: #[EB|BST:REV1]
02:264 00:002 AAPL: #[EB|CSR:OUT] 0x00000040
02:267 00:002 AAPL: #[EB.BST.FBS|+]
02:269 00:001 AAPL: #[EB|GIP:pHS.1] Boot 1
02:271 00:001 AAPL: #[EB|GIP:pCT] 0x2
02:273 00:001 AAPL: #[EB|GIP:pHS.2] Boot 1
02:275 00:002 AAPL: #[EB.BST.FBS|ADSZ] 0
02:277 00:001 AAPL: #[EB.BST.FBS|KSSZ] 0
02:278 00:001 AAPL: #[EB|SB:SBGMFNS] j137ap.im4m
02:281 00:002 AAPL: #[EB|RH:pF] usr\standalone\OS.dmg.root_hash
02:283 00:002 AAPL: #[EB|RH:MF] <"usr\\standalone\\OS.dmg.root_hash.j137ap.im4m">
02:285 00:002 AAPL: #[EB.LD.LF|IN] 0 1 <"usr\\standalone\\OS.dmg.root_hash"> <"0">
02:287 00:002 AAPL: #[EB.LD.OFS|OPEN!] Err(0xE) <"usr\\standalone\\OS.dmg.root_hash">
02:289 00:002 AAPL: #[EB.RH.LRH|P!] Err(0xE) <- EB.LD.LF
02:291 00:002 AAPL: #[EB.BST.FBS|!] Err(0xE) <- EB.RH.LRH
02:293 00:001 AAPL: #[EB.B.WFDW|!WF] Err(0xE) 0
02:295 00:002 AAPL: #[EB|LOG:DT] 2020-12-16T23:10:01
02:298 00:002 AAPL: #[EB|LOG:EXITBS:START] 2020-12-16T23:10:01
 

Attachments

  • EFI.zip
    2.2 MB · Views: 1

Aluveitie

Donator
Donator
May 2, 2020
520
139
43
Switzerland
Try with SetupVirtualMap and XhciPortLimit disabled.
Also make sure you have Above 4G Decoding enabled in the BIOS with your current boot args.
 

aleixsr

New member
Oct 14, 2020
14
6
3
Through a succession of very poor decisions... I HAVE BROKEN EVERYTHING.

I tried to update from Catalina to Big Sur. Problem is... I yolo'ed it. BIG TIME. :
  1. Pushed MacOS update. No test. No time.
  2. Did not enable verbose.
  3. It froze during the MacOS update. I..... hard rebooted it. It boot back.
  4. I decided to update OpenCore and redo my EFI
  5. It's all broken now.
So.

Now I can't even get to the boot screen. My EFI is broken.

I tried rolling back to a backup I had of this EFI but there is something wrong with it. I don't know. I doesn't load anymore. At all. I get "OC : Failed to load configuration".

So I've tried to redo the EFI properly. Here it is. Attached. I've put it on a USB drive along with BigSur installer.
This time, I get OpenCore Boot Menu. I select my existing MacOS Catalina installation and get this errors.

This is with "New EFI", "old MacOS" :
Hello, what I can tell you is don't get nervous to start from scacth.
Here you'll find all you need to create a new USB drive, EFI and installer: https://github.com/aleixsr/Ryzentosh
My EFI works fine to run macOS installer, install it and run Mojave, Catalina or Big Sur.
Currently I'm under Big Sur 11.1 with no issues.

Please ask if you have problems.
 
  • Like
Reactions: rushpracticesalmon

rushpracticesalmon

New member
Original poster
Sep 15, 2020
26
7
3
Try with SetupVirtualMap and XhciPortLimit disabled.
Also make sure you have Above 4G Decoding enabled in the BIOS with your current boot args.
While rebuilding a fresh installer, I've followed OpenCore "dortania" guide to the letter.

So, both SetupVirtualMap and XhciPortLimit are enabled. I'll try disabling it.
Quite sure that Above 4G decoding is enabled in the BIOS. I'll check again.
Hello, what I can tell you is don't get nervous to start from scacth.
Here you'll find all you need to create a new USB drive, EFI and installer: https://github.com/aleixsr/Ryzentosh
My EFI works fine to run macOS installer, install it and run Mojave, Catalina or Big Sur.
Currently I'm under Big Sur 11.1 with no issues.

Please ask if you have problems.
I've bookmarked your github as soon as you posted it.
I'll do a compare between your config and my current "new EFI". Maybe I've missed something.

I'll do more tests today. Fingers crossed.
 

rushpracticesalmon

New member
Original poster
Sep 15, 2020
26
7
3
Little update.

@Aluveitie I've tried your recommendation but no success. It still froze during boot.

@aleixsr I've tried your EFI. It works! I've updated to 11.0.1.
I've juste replace your PlatformInfo numbers with mine in config.plist.

I've notices your config uses OC 0.6.3. I got in trouble with 0.6.4. Maybe there something with the latest version. Have you tried it ?

I'll do more testing tonight. So far, it seems OK.
Adobe Lightroom is broken... But the rest of the Adobe Suite seems to work.

Oh. And Bluetooth is gone from both Windows and MacOS. That's weird. Like there is no Bluetooth chip anymore.
Bluetooth is back! Just needed a small power off and unplug to bring it back. Computers are weird.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: aleixsr

aleixsr

New member
Oct 14, 2020
14
6
3
Little update.

@Aluveitie I've tried your recommendation but no success. It still froze during boot.

@aleixsr I've tried your EFI. It works! I've updated to 11.0.1.
I've juste replace your PlatformInfo numbers with mine in config.plist.

I've notices your config uses OC 0.6.3. I got in trouble with 0.6.4. Maybe there something with the latest version. Have you tried it ?

I'll do more testing tonight. So far, it seems OK.
Adobe Lightroom is broken... But the rest of the Adobe Suite seems to work.

Oh. And Bluetooth is gone from both Windows and MacOS. That's weird. Like there is no Bluetooth chip anymore.
Bluetooth is back! Just needed a small power off and unplug to bring it back. Computers are weird.
Hi just upgraded to v2.1: https://github.com/aleixsr/Ryzentosh/releases/tag/v2.1

It has OC 0.6.4 and works under Big Sur 11.1.