AudioGod's Gigabyte Aorus X570 Pro, Pro Wifi, Ultra & Master - Big Sur & Monterey Beta - OpenCore 0.7.4 EFI

Would you like me to change the EFI SMBios over to MacPro7,1 from OpenCore V0.7.0 onwards?

  • Yes change it to SMBios MacPro7,1

    Votes: 12 75.0%
  • No keep it at SMBios iMacPro1,1

    Votes: 2 12.5%
  • Have Both 7,1 and 1,1 available to download

    Votes: 2 12.5%

  • Total voters
    16
  • Poll closed .

Edhawk

Active member
Joined
May 2, 2020
Messages
591
Create a backup of your current macOS drive before you run the update/upgrade. Use Carbon Copy Cloner (CCC) or SuperDuper to create the clone.
 

svan71

Donator
Donator
Joined
Oct 24, 2020
Messages
64
So is it safe to upgrade to Monterey from Big Sur? I got system upgrade notification but still hesitate to upgrade to Monterey, afraid things will broken.
yes I've been on Monterey since release with 0.7.5 and now thanks to Shaneee 0.7.6. You just need a compatible network solution the adapter I recommended or compatible Wi-Fi card.
 

amdosxuser9

Donator
Donator
Joined
Jan 10, 2022
Messages
18
Hi, could I use the above spec with 3 GPUs?: Radeon RX 6800, Radeon VII & Radeon RX 6900 XT.
Also hoping to connect Monitor via thunderbolt, is that possible?
Many thanks
 

svan71

Donator
Donator
Joined
Oct 24, 2020
Messages
64
I think if all ask Shaneee nicely he might give us some 0.7.7 love. I hope AudioGod is doing well we miss him.
 

Shaneee

The AMD Guy
Staff member
Administrator
Joined
Mar 13, 2020
Messages
1,790
I think if all ask Shaneee nicely he might give us some 0.7.7 love. I hope AudioGod is doing well we miss him.

Ask and you shall receive :D

  • Updated to OpenCore 0.7.7
  • AppleALC Updated to 1.6.8
  • Lilu Updated to 1.5.9
  • RestrictEvents Updated to 1.0.6
  • VirtualSMC Updated to 1.2.8
  • Whatevergreen Updated to 1.5.6
 

Attachments

  • Gigabyte X570 Pro 7,1 077 EFI.zip
    2.6 MB · Views: 148

svan71

Donator
Donator
Joined
Oct 24, 2020
Messages
64
As and you shall receive :D

  • Updated to OpenCore 0.7.7
  • AppleALC Updated to 1.6.8
  • Lilu Updated to 1.5.9
  • RestrictEvents Updated to 1.0.6
  • VirtualSMC Updated to 1.2.8
  • Whatevergreen Updated to 1.5.6
Thank you Shaneee.
 

fozteh

New member
Joined
Jan 16, 2022
Messages
1
Thanks so much for the EFI, it's been a couple of years since my main PC was a hackintosh and this board helped greatly! I've a few free days this weekend, so figured why not give it a go and see if I can get Monteray installed, and it's installing now! Cheers :)
 

j4ys0n

Donator
Donator
Joined
Dec 15, 2021
Messages
26
Just looking for a confirmation - there isn't a patch for onboard 10g aquantia nics yet?
 

Edhawk

Active member
Joined
May 2, 2020
Messages
591
Not sure if this is what you need but there is a patch for the Aquantia 10Gbe card.

Screenshot 2022-01-31 at 00.10.42.png OpenCore Kernel/Kext > Patch

Clover Kext and Kernel patch in text and GUI formats.

Screenshot 2022-01-31 at 00.06.50.png Screenshot 2022-01-31 at 00.12.34.png

Don't know how this would be different from a builtin 10Gbe port, but it may be worth a try.
 

DarkSilentSC

Member
Joined
Jun 4, 2021
Messages
59
Your posted Find / Replace code seems different to what I have. Look for my post on Gigabyte Aorus Xtreme in this Success Stories thread for detailed Kernel/Patch description
 

chiefsucker

New member
Joined
Feb 23, 2021
Messages
19
OC 0.7.7 & Monterey 12.2 work fine here!

I did an upgrade from Big Sur. I just had to disable the Intel NIC, and use the Realtek one instead.



However I cannot get the OpenCore GUI working again. I cross-checked every configuration setting with the guide, and everything seems to be OK. Is anybody else also affected by this cosmetic issue?
 

chiefsucker

New member
Joined
Feb 23, 2021
Messages
19
OC 0.7.7 & Monterey 12.2 work fine here!

I did an upgrade from Big Sur. I just had to disable the Intel NIC, and use the Realtek one instead.

[…]

However I cannot get the OpenCore GUI working again. I cross-checked every configuration setting with the guide, and everything seems to be OK. Is anybody else also affected by this cosmetic issue?
I need to revise my comment, as it turned out I’m affected by slow boot issues due to owning a Samsung SSD drive. Just keep that in mind before you upgrade to Monterey. There are already several threads discussing about this issue, see for example https://www.tonymacx86.com/threads/extremely-slow-6-7-minute-boot-time-with-monterey-12-0-1.316614/
 

chiefsucker

New member
Joined
Feb 23, 2021
Messages
19
I need to revise my comment, as it turned out I’m affected by slow boot issues due to owning a Samsung SSD drive. Just keep that in mind before you upgrade to Monterey. There are already several threads discussing about this issue, see for example https://www.tonymacx86.com/threads/extremely-slow-6-7-minute-boot-time-with-monterey-12-0-1.316614/
I just ordered a Western Digital WD_BLACK SN850 NVMe SSD which should arrive by tomorrow. I don’t know if I manage to restore from a backup until this weekend, but from all online reports so far the WD_BLACK SN850 is the best SSD you can get for the most optimal macOS compatibility.
 

chiefsucker

New member
Joined
Feb 23, 2021
Messages
19
I just ordered a Western Digital WD_BLACK SN850 NVMe SSD which should arrive by tomorrow. I don’t know if I manage to restore from a backup until this weekend, but from all online reports so far the WD_BLACK SN850 is the best SSD you can get for the most optimal macOS compatibility.
The endeavour was a full success! I cloned the Samsung SSD with CCC and its legacy boot support. Then I manually copied the contents of the old EFI partition on the Samsung SSD to the EFI partition on the new Western Digital SSD. After a short boot check from an external enclosure, I swapped the SSDs, and booted right into macOS. Then I just had to turn on FileVault again.

macOS Monterey 12.2 boots in 17 seconds :love:😍
 

wheeljack

New member
Joined
May 11, 2021
Messages
4
Ask and you shall receive :D

  • Updated to OpenCore 0.7.7
  • AppleALC Updated to 1.6.8
  • Lilu Updated to 1.5.9
  • RestrictEvents Updated to 1.0.6
  • VirtualSMC Updated to 1.2.8
  • Whatevergreen Updated to 1.5.6
Anyone tried OpenCore 0.7.8 ? Any config changes or other gotchas?
 

Pabo

Member
Joined
Sep 2, 2020
Messages
45
The endeavour was a full success! I cloned the Samsung SSD with CCC and its legacy boot support. Then I manually copied the contents of the old EFI partition on the Samsung SSD to the EFI partition on the new Western Digital SSD. After a short boot check from an external enclosure, I swapped the SSDs, and booted right into macOS. Then I just had to turn on FileVault again.

macOS Monterey 12.2 boots in 17 seconds :love:😍
Hi, I will test X570 Aourus Master and I want to ask you about providing USBmap.Kext or entire EFI? Thanks
 

svan71

Donator
Donator
Joined
Oct 24, 2020
Messages
64
Hey why am I the only one to respectfully ask Shaneee for an update each release? Shaneee if you would be so kind it would be greatly appreciated as always.
 
Top Bottom